Aksamitna polewa czekoladowa, która zaskoczy znajomych

Czy jest coś, co potrafi – lepiej od polewy czekoladowej – uzupełnić pyszne ciasto? Nic nie przychodzi nam do głowy. Dzięki niej deser jest kompletny i jeszcze smaczniejszy, niż wcześniej. Jednak zrobienie idealnej polewy czekoladowej to nie przelewki! Zwłaszcza że istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, jak ją zrobić. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada. My mamy dla Ciebie kilka pomysłów, które warto wykorzystać.

Najlepsza polewa na świecie

Przepis na polewę czekoladową, która sprawdzi się przy wszystkich wypiekach, nie jest zbyt skomplikowany. Potrzebujesz tylko trzech składników – czekolady, cukru i śmietany kremówki. Zacznij od przelania 250 mililitrów kremówki do garnuszka. Dodaj trzy łyżeczki cukru i zagrzej całość. Mieszaj od czasu do czasu i pilnuj uważnie, by śmietana nie zaczęła wrzeć. Powinna jedynie delikatnie się zagotować. Odstaw garnek na bok. Połam czekoladę na kawałki – do takiej ilości śmietany potrzebujesz dwóch tabliczek czekolady. Może być gorzka lub deserowa. Mleczna także się sprawdzi, choć wtedy zrezygnuj z dodatkowego cukru. Mieszaj ciągle, aż zobaczysz, że czekolada się rozpuściła. Dzięki temu unikniesz jakichkolwiek grudek, a polewa będzie idealnie gładka. Jeśli uważasz, że polewa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej łyżkę lub dwie mleka. Ciasto ozdabiaj zawsze ciepłą polewą, jednak nie gorącą.

Kiedy nie masz kremówki

Może okazać się, że w domu akurat brakuje Ci śmietany kremówki, a wyjście do sklepu nie wchodzi w grę, bo goście są już prawie za rogiem. W takiej sytuacji poratować Cię może mleko i… masło. Tak, aby otrzymać doskonałą polewę czekoladową, potrzebujesz czegoś tłustego. Masło sprawi, że polewa będzie kremowa i delikatna, świetnie rozleje się po cieście. Podgrzej 100 mililitrów mleka z połową kostki masła, a następnie dodaj dwie tabliczki czekolady. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, przyjrzyj się polewie i sprawdź, czy ma ona odpowiednią konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta, znów dodaj odrobinę mleka, by trochę ją rozrzedzić. Jeśli potrzebujesz mniejszej ilości polewy, wystarczy że zmienisz proporcje.

A może polewa czekoladowa z kakao?

No dobrze, jeśli cała czekolada poszła na ciasto, a Tobie zostało kakao, prawdopodobnie wydaje Ci się, że z polewy nici. Nic już nie uratuje Twojego ciasta. A jednak nie. Możesz zrobić doskonałą polewę z samego kakao, cukru, masła i odrobiny mleka. Jak? Zacznij od podgrzania w garnku 100 gramów masła oraz 80 gramów cukru. Możesz dodać go trochę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Masło powinno podgrzewać się z cukrem tak długo, aż oba składniki się rozpuszczą. Mieszaj i sprawdzaj, czy kryształki cukru już zniknęły. Jeśli tak, możesz dodać 3-4 łyżki mleka i wymieszać całość, ciągle podgrzewając na małym ogniu. Uważaj, by nie spalić zarówno masła, jak i cukru. Gdy tylko zbrązowieją, polewa nie będzie tak smaczna. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok. Dodaj cztery czubate łyżki kakao i zacznij energicznie mieszać, by polewa była jak najbardziej gładka. Możesz osiągnąć świetny efekt, podobny do tego, co w przypadku polewy z czekolady. Jeśli chcesz, by polewa była mniej gęsta, możesz dodać trochę mniej kakao.

Oto trzy sposoby na idealną polewę. Wypróbuj wszystkie i sprawdź, który będzie najlepszy dla Ciebie.


*Nasz serwis prowadzimy hobbystycznie i staramy się dokładać wszelkich starań, aby podane informacje zgadzały się z faktami. Jednak gdyby coś umknęło naszej uwadze i dogłębnemu reaserchowi prosimy o kontakt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.